Pe Strada Frații Buzești la nr.11, în Răscruciul Mic, se afla pe la începutul anilor ’30 firma fraților armeni Calust și Nișan Melichian, „La Crucea de Argint”, ce avea ca obiect de activitate comerțul de cafea și coloniale, comerț început în anul 1921. Supuși persieni, de religie gregoriană, cei doi frați își aveau domicilul în Craiova pe Strada Târgului, la nr.10.

craiovadeieri-melichian

  Tot comerț cu coloniale și cafea făcea în aceeași perioadă și Setrac Melichian, născut în Armenia la 15 august 1902, care își avea sediul firmei „La Mihai Bravulpe Strada Barbu Catargiu nr.4.

  Poate înaintaș al unora dintre Melichianii de mai sus să fi fost Oschian Bedros Melichian, născut la Kemah în Armenia la 14 februarie 1871 și stabilit în Craiova pe la începutul secolului al XX-lea. În 1926, Oschian B. Melichian, care locuia pe Strada Unirii nr.93, făcea cerere de a i se acorda cetățenia română, anexând și câteva acte printre care o declarație de renunțare la cetățenia străină, un certificat de începere a comerțului din 1911, un certificat de bună purtare eliberat de Prefectura Poliției din Craiova, o declarație de moralitate de la comercianții fruntași din Craiova și o chitanță pentru cheltuiala făcută pentru spitalul susținut de colonia armeană, în mobilizarea din 1916.

  Alt Melichian din Craiova a fost și Gabriel M. Melichian, cu domiciliul în Strada Buzești nr.21, născut la 24 decembrie 1924, care dorea și el să devină cetățean român, în anul 1941.